Monday, November 30, 2020


Elia Kazan'i "On The Waterfront" (1954)

Revolutsiooniline 8 Oscari võitja, sh pildil oleva Marlon Brando esimene kuldmees kahest (teine ofc Godfather). Maskuliinne krimidraama on tolle aja üks olulisemaid filme. Eriline film, mis jäädvustanud Brando fenomeni nt selle epic stseeniga.

*****

Akira Kurosawa' "Seven Samurai" (1954)

Jaapani filmilegend Kurosawa üks tuntumaid teoseid. Eepiline good vs bad actionseiklus, mis hiilgab žanrit inspireerinud loo ülesehituse, maagilise heli ja koreograafiaga. Tohutult pikk, kuid kaasahaarav lugu ja kultuuri omapära võtsid endasse.

****

Ingmar Bergman'i "Det sjunde inseglet" (1957)

Inglise keeles "The Seventh Seal" on Rootsi filmilegend Bergman'i üks hinnatumaid mõistulugusid. Musta katku ajal mängib mees malet Vikatimehega otsides vastuseid küsimustele elu, surma ja jumala kohta. Tume, sünge ja ebamääraselt mõistatuslik. Arusaamine pole eesmärk. Selleks on kaasamõtlemine. Pildil vasakul mehe rollis lahkus hiljuti 90a vanusena Max von Sydow.

***


Federico Fellini' "" (1963)

Itaalia kinolegend Fellini' vast tuntuim teos, peaosas Itaalia ekraanilegend Marcelo Mastroianni. Minu jaoks jäi draama igavaks, ei leidnud seda sära sealt, v.a kui stseenis oli pildil olev 60ndate üks esikaunitare Claudia Cardinale, sedagi oli napi 8 min jagu. Pildikeel kaunis, muidu tuim.

**

David Lynch'i "Eraserhead" (1977)

Lynch'i hilisem kraam 90'ndate ja sajandivahetuse paiku on tema repertuaari huvitavaim. Nüüd olles ära vaadanud tema 2 esimest filmi - too ja "The Elephant Man", on tegu olnud ebameeldivate kogemustega. See fantaasiahorror oli rõve ja minu jaoks täiesti tühi vaatamine.

*

William Wyler'i "Ben-Hur" (1959)

3 filmi on võitnud 11 Oscarit - Titanic, LOTR 3. film ja see epic juudiprints Judah Ben-Hur'i seikluslik kättemaksusaaga iidsel Vana-Rooma ajastul. Tolle aja suurimaid ja kallemaid produktsioone, kuid teenis kõik tasa ning oli omamoodi teerajaja hiidfilmide loomisel. 3 ja pool h pikk, kuid vägev teekond, millel igav ei hakanud. Paljud tarkuseterad filmist on tõetruud ka tänasel päeval.

***


Ingmar Bergman'i "Smutlronstället" (1957)

Inglise keeles "Wild Strawberries" viib meid unenägude rännakule, mis on kohati reaalsem, kui see kus me tegelikult viibime. Romantiline draama mängib mõttega, et sisenedes tuttavasse kohta, saaks viibida seal hetkes, kust on sul mälestused selle kohaga. "Persona" kõrval üks Bergman'i parimaid.

****

Stanley Kubrick'i "Lolita" (1962)

Vladimir Nabokov'i kuulsa novelli põhjal valminud linateos on huvitav vaatamine. Ühtpidi kohmetult meelierutav, teistpidi pidevalt edasi liikuv. Sue Lyon noore tütarlapse rollis mõjuv üle oma ea seksapiilsuse tõttu. Filmi lõpp vajus küll ära, kuid tolle aja kohta ikka vabameelne film. Kubrick'i latt on kõrgustes, sinnani "Lolita" siiski ei küündi.

***

Billy Wilder'i "Ace In The Hole" (1951)

Kui tahad teada, miks filmilegend Kirk Douglas oli aastakümneid Hollywood'i üks esisuperstaare, pick this movie. Man is an animal! See film on super näide sellest, et sul on tohutult kaasakiskuv lugu, kuid show varastab fantastiline lead role. Enter captain Kirk. Vägev film-noir draama.

****

Orson Welles'i "Touch of Evil" (1958)

Tume ja paheline film-noir krimidraama on üllatusi täis ning ei väsi iga nurga tagant uusi vihjeid andmast. Fantastiline story-telling ja energiast pakatavad rollid. Liiga palju ei taha öelda, seega kui keegi otsib mõnda b&w 50's klassikat - this is it.

*****

No comments:

Post a Comment