Tuesday, March 26, 2019

Tanel Toom'i "Tõde ja Õigus" (2019)

Värskelt kinodes vaadatuimaks kodumaiseks filmiks kerkinud meistriteos on vaieldavalt ka Eesti üks parimaid läbiaegade. Kuulsa romaani adaptatsioon noore andeka režissööri käe läbi kätkeb endas suurepärast kaamera tööd ja  imelist Pärt Uusberg'i loodud soundtracki. Aplaus!

*****

Lars von Trier'i "The House That Jack Built" (2018)

Euroopa kino pahapoiss on tagasi tõelise pauguga luues ühe hirmsaima, depressiivseima, samas ka sägedaima serial killer movie sellel sajandil. Jõhkrat vägivalda ja häirivalt kõrget intelligentsi sisaldav film testib horrori ja maniakaalsusega vaataja piire. Kui vaadata, siis uncut version, aga omal riisikol.

****

Ruben Fleischer'i "Venom" (2018)

Marvel'i universumi järgmise (anti)kangelase suurim pluss on see, et ta jääb sellest universumist justkui välja. Kohati humoorika actionflicki suurimaks trumbiks mees peaosas - man like Tom Hardy. Pöörane, kuid meelt lahutav.

***

Erik Poppe' "Utoya 22.juli" (2018)

Filmi pealkiri ütleb juba kus ja millal. Kes täpselt ei mäleta, siis norrakate jaoks oli see ajaloo üks mustemaid päevi. Too uus põnevik ei räägi juhtunut üle, vaid vaatab olukorrale läbi ühe saarel olnud tütarlapse silmade tajudes tema hirme ja tundeid. Jäi häirivalt tagasihoidlikuks.

**

Christopher McQuarrie' "Mission Impossible - Fallout" (2018)

Filmimaailmas on veel üks Tom, kes on kõva nagu kivi ja see on ofc Tom Cruise, kelle 6's MI film on taaskord fantastiline actionpõnevik. Trikid jahmatavad, lugu kaasahaarav. Dynasty continues.

****

Johannes Roberts'i "The Strangers: Prey at Night" (2018)

10a tagasi linastunud õudukas "The Strangers" suutis naha vahele pugeda puhta hirmu külvamise ja segaselt toore lõpuga. Aspektid, millest siin järjefilmis jäi kõvasti vajaka. Tegelikult on vale seda nii nimetada, kuna 2008a õudukaga seos puudus.

*

James Wan'i "Aquaman" (2018)

DC'i superkangelaste universumi järgmine nägu, tulevane Atlantise veealusemaailma (mitte ööklubi?) kuningas Arthur aka Aquaman, nimiosas Hawaii beast Jason Momoa. Palju actionit, efekte, seiklusi, tegelasi. Kõike oli palju, 2 ja poole tunni kohta tüütult palju. Damn.

**

Chris McKay' "The Lego Batman Movie" (2017)

2014a ilmunud "The Lego Movie" oli vaimukas vaatamine, mille üheks silmapaistvamaks tegelaseks oli Batman. Ekstrentiline superhero sai oma klotsifilmi, mis aga ei üllatanud, kuid jäi oma lõbususes ja peategelase huumoris meedivaks ajaviiteks.

***

 Gustav Möller'i "Den skyldige" (2018)

Klaustrofoobses keskkonnas toimuv Taani thriller "The Guilty" on väga väga huvitav film. Sarnaselt mõni aeg tagasi nähtud "Locke"ga, keskendub film protagonistile ühes aegruumis, samal ajal maalides läbi telefonikõnede vaatajale pildi mujal toimuvast ettearvamatust ja keerukast olukorrast. Pingeline algusest lõpuni. Big up!

****

Jimmy Chin & Elizabeth Chai Vasarhelyi' "Free Solo" (2018)

Siit tuleb minu lemmik dokfilm aastal 2019. Oscari võitja. Yosemite rahvuspark. El Capitan - maailma üks võimsamaid kive. Alex Honnold - mägironija, kes üritab esimese inimesena free climbida selle 900m kõrguse hiiglase otsa. See on vapustav film erakordsest inimesest ja uskumatust saavutusest. Wow!

*****

No comments:

Post a Comment