Wednesday, September 25, 2019

Charles Chaplin'i "Modern Times" (1936)

Tummfilmide kuninga Sir Charlie Chaplin'i kuulus tegelane "Hulkur" seisab silmitsi raskustega, mida toob sotsialiseerumine modernses tööstusrevolutsioonis. Ühiskonnas toimuvad muutused ja ootused aga ei peta iial ära lihtsate inimeste headust ja lootust. Aegumatu komöödia, mille tõeterad on vähemalt sama aktuaalsed tänapäeval kui tol ajal.

****

Charles Chaplin'i "The Great Dictator" (1940)

Sir Chaplin'i üks tuntumaid filme, poliitiliselt fiktiivne satiir inspireeritud ühest tol ajal maailma türanniseerinud valitsejast. Milline julgus ja oskus astuda sellised sammud. Kuid see teebki Chaplini eriliseks. Ei ole minu jaoks tema lemmikuid, ometi ei saa unustada legendaarset The Speech'i filmi lõpus - piece of movie history.

***

Clyde Bruckman'i & Buster Keaton'i "The General" (1926)

Enne Chaplinit oli Keaton - Hollywoodi esimene superstaar sõna otseses mõttes. Legendaarne hunt kriimsilm ja stuntman, kelle masterpiece saab peatselt 100a vanuseks. Usu mind, sa üllatud, mida sa mees toona teha suutis.

****

John Ford'i "The Grapes of Wrath" (1940)

Suure Depressiooni ajal reisib vaene pere läbi osariikide suurema õnne suunas. Ajaloolise taustaga peredraama toob kuulsa samanimelise novelli ekraanile, viies vaataja ajastusse, mille reaalsust oleks raske tõetruumalt edastada. American classic.

***

Frank Capra' "Mr. Smith Goes to Washington" (1939)

Kõrgelt hinnatud komöödia, kus lihtne everyday-guy satub Senatisse. Põrkudes korruptsiooniga jääb mees kindlaks oma naiivsusele ja uskumusele midagi siiski muuta. James Stewart vägev, film ise jäi tagasihoidlikuks.

**

F.W. Murnau' "Sunrise: A Song of Two Humans" (1927)

Eepiline love story, mille keskmes tekib mehel võitlus iseenda ja oma tunnetega kolmnurgas, kus on veel tema heatahtlik abikaasa ning salapärane daam linnast. Saan aru, miks kiitus üüratu, kahjuks minule elamust ei pakkunud.

*

Buster Keaton'i "Sherlock Jr." (1924)

45min pikkune ja õigepea 100a vanune meistriteos on vaimukalt kaasahaarav, Buster Keaton'ile omaselt tegevuselt silmipööritav ning detektiivilikult nutikas. Too ja varem mainitud "The General" on Buster Keaton'i loominguga tutvumiseks ideaalsed valikud.

****

Charles Chaplin'i "The Gold Rush" (1925)

Chaplin'i kuulsaim film, kus nooruke geoloog läheb Alaskale, Klondikese mäele kulda otsima. Ekstravagantsed tegelased, kellega ta seal kohtub, lisavad vaid hoogu juurde käpardliku, kuid muheda väikemehe juhtumistele. Vaimukas, aga mitte ülemäära vaimustuv.

***

Dziga Vertov'i "Chelovek s kino-apparatom" (1929)

Tuntud nimega "Man With a Movie Camera" oli revolutsiooniline eksperiment, kus mees nimega Mikhail Kaufman käib mööda linna ringi kaamera õla peal ning jäädvustab tänavatel toimuvat hüpnootilise kirega. Suts üle tunnises filmis puudub lugu, kuid selles on kummastavat kaameratööd ja fantastilist editingi, mis jääb vaatajat saatma ka peale selle lõppu.

****

Charles Chaplin'i "City Lights" (1931)

Hulkuri seiklused suurlinnas koos eksleva rikkuri, armsa pimeda lilleneiu jt humoorikate tegelastega pakuvad emotsioone laial skaalal. Rõõmu, kurbust, üllatusi täis komöödia on minu arvates Chaplin'i parim teos. Filmi lõpp on täiesti ainulaadne ja fenomenaalne kogemus.

*****

No comments:

Post a Comment