Wednesday, September 30, 2020

Quentin Tarantino' "Reservoir Dogs" (1992)

10a special posti alustame aegumatu classicuga, mida olen näinud lugematu arv kordi. Tarantino esimene tõeline tema niche koos kõigi trademarkide (red apple cigarettes jne), unustamatute karakterite ja quotidega. Absolute 90's diamond heist classic ületamatu stiili, brutaalsuse ja kestva salapäraga.

*****

Quentin Tarantino' "Pulp Fiction" (1994)

Okei, ületamatu stiili viib siiski uuele tasemele Tarantino tuntuim film, IMDb all-time listi #8 movie. Iga karakter, iga stseen, iga tähendus selle taga, iga soundtrack, iga kaader on justkui masterpiece on its own, mis teeb sellest 2h34min tükist igavese moodsa kino verstaposti.

*****

Robert De Niro' "A Bronx Tale" (1993)

Korraliku pereisa väike poeg sõbrustab kohaliku gangsteriga 60's Bronxis. Fenomenaalne acting draama eesotsas De Niro enda ja scripti kirjutaja Chazz Palminteriga. Haaravad inimsuhted, stiilne keskkond ja unustamatud stseenid nt "The Door Test", "Bar Fight", "Craps", "Money" etc. Bravo!

*****

Bryan Singer'i "The Usual Suspects" (1995)

Wau, üks ultimate 90's twisted krimkasid, mis 96a galal tõi kuldmehed Kevin Spacey'le kõrvalosa eest, lisaks parima original screenplay. Need karakterid ja see tekst, lihtsalt super. Pane juurde time-lapsiga mängiv joonis, fiktiivne boss ja kompott on kütkestav.

*****

Scott Kalvert'i "The Basketball Diaries" (1995)

Kirjanik Jim Carroll'i novellil põhinev biograafia, kui andeka keskkooli kossustaarina sattus ta NYC hard drug scenesse. Fantastiline roll noore Leo poolt, emotsionaalselt lõhkuvad kaadrid ja mingi lohakalt cool vibe on sellest minu silmis teinud cult movie.

*****

David Fincher'i "Se7en" (1995)

Master Fincher'i 2.film, üks aegade ägedamaid murder-case detective moviesid. Noor Pitt ja prime Freeman winning duo, Spacey villain rollis chilling. Kogu salapära ja tee 'what's in the fcking box' twistini on imeline. Top top suspense movie.

*****

Frank Darabont'i "The Green Mile" (1999)

Unustamatu kogemus üle 3h pikkuse draamaga, mis oma suurejoonelisuse, emotsionaalsuse ja fantaasiarikaste elementidega linastub ka aeg-ajalt telkus ning siis vaatama jäädes kipub uni lühikeseks jääma. Tom Hanks ja co, eesotsas RIP Big Mike, special performanced. Never gets old.

*****

Steven Spielberg'i "Saving Private Ryan" (1998)

Juba noorelt nähtuna andis see war epic masterpiece oma realismi, maailmaklassi kaameratöö, kinematograafia ja soundiga edasi midagi tõeliselt raputavat, mida on senini raske unustada. Fenomenaalne cast. Fakt, et parima filmi Oscari võitis tol aastal selle filmi ees üks kesine draama, on kahetsusväärne.

*****

M. Night Shyamalan'i "The Sixth Sense" (1999)

90ndate üks suurimaid lapstähti Haley Joel Osment ning yippi-kayee actionstaar Bruce Willis. What a combo! Müstiline draama, mis haarab su endasse, paneb südame põtkuma ja siis justkui seisatab. Film, mida tahaks kogeda taas esimest korda!

*****

Joel & Ethan Coen'i "The Big Lebowski" (1998)

Coen Brothers'i filmograafia pärl, minu all-time comedy filmide üks lemmikuid. The Dude oma kamraadide (Walter, Donny) jm side-characteritega (shout-out Jesus and Liam) on god-status legendid oma quotide ja referentsidega. Stiil, tekst, story, aplaus. Cult classic!

*****

No comments:

Post a Comment