Sunday, February 28, 2021

 

Quentin Tarantino' "Inglorious Basterds" (2009)

QT üks suurimaid meistritöid tõi koju ainult 1 Oscari ja selle sai legendaarse polügloti Col. Hans Landa esitusega hiilanud Christoph Waltz. Originaalne, seikluslik, stiilne, jaburalt humoorikas ning tarantinolikult jõhker. See on perfect WWII movie.

*****

James Marsh'i "Man On Wire" (2008)

Võrratu dokfilm prantslase Philippe Petit hullumeelsest kaablikõnnist 74' aastal nüüdseks ajaloosse hingunud WTC tornide vahel. Jahmatavate kaadritega taolised dokid on alati rabavad ning tuletavad meelde, kui erilisi inimesi meie seas leidub.

****

Judd Apatow' "Funny People" (2009)

Comedy-lavastaja Apatow' 3. film, mille plot sarnaselt varasematele aimatav. Humoorikas tekst ja vaimukas cast aga suurimad tugevused tema filmide meeletu box office edu taga. Sandler, Rogen, Hill, Schwartzman to name a few. Solid.

***

James Mangold'i "Knight And Day" (2010)

Classic Hollywood'i stiilis action-adventure-comedy ehk täiega üle võlli, suhteliselt labane ebaõnnestunud naljade tõttu ning peaosas 2 top-paid superstaari, kes 'näevad koos head välja'. Mõlemad siiski fine, kuid mitte siin. Tom Cruise'i filmid on teema, kuid tema puhul meeldib serious vibe.

**

Steve Miner'i "Major Movie Star" (2008)

Teise nimega "Private Valentine: Blonde & Dangerous" ehk veel "Kuidas teha lolli asja, aga rõhume Jessica Simpson'i seksapiilile ja siis töötab". Ei tööta. Ka Simpson'i rack jätab külmaks. Siin näeb Police Academy'st tuntud legendi Mahoney't, kuid ka tema ei tööta. Miski ei päästa seda õnnetust.

*

Marc Forster'i "Quantum of Solace" (2008)

Peetakse Daniel Craig'i Bondi-ajastu kehveimaks soorituseks ning jääb üle vaid nõustuda. Tema esimene "Casino Royale" oli kaasahaarav, see järjekorras teine aga oli lihtsalt meelelahutus. That's it. Samas megakriitikaga ei nõustu. Mingi cool faktor endiselt olemas olenemata tagasihoidlikust kõrvalkarakteritest. DC by far lemmik Bond.

***

Steven Spielberg'i "Indiana Jones and The Kingdom of The Crystal Skull" (2008)

Indiana Jones'i filmide mitte just suurima fännina ei olnud ka vanameister Harrison Ford'i tagasitulek päästeingliks näha seeriat teise pilguga. Pigem tundusid 80'ndate filmid selle kõrval audentsemad. Ei tohiks, aga igav.

**

Nicolas Winding Refn'i "Valhalla Rising" (2009)

Iidsel jumaluste ja paganluse ajal toimuv mõistulugu kiigub briljantsuse ja ängi vahepeal. Ühtpidi aeglane ja väsitav, teistpidi karm ja müstiline. Vaikne passiivsus vaheldub kiirelt äkilise brutaalsusega. Refnilik, kes tema loomingut tunneb. Mads Mikkelsen superb as always.

***


John Patrick Shanley' "Doubt" (2008)

Sa tead, et tegu on good gem'iga, kui film on nomineeritud 5 Oscarile, millest 4 on rolli ja 1 screenplay katis. Ühtegi võitu ei tulnud, jäädi "Slumdog Millionaire" ja "Milk" varju. Võrratu cast, tekst ja põnev lugu aga märkamatuks ei jää.

****

Martin Scorsese' "Shutter Island" (2010)

Tsiteerides legende, siis 'wau wau wau wau wau wau wau'. See masterpiece juba üle 10a vana ja toona jäi kuidagi "The Departed" ja Wolf'i varju, kuid see võib olla Scorsese' most underrated movie. Leo, Ruffalo ja Sir Kingsley oma parimas mahlas, lummav setting ja võimsa scriptiga. Man, that twist still gets me.

*****

No comments:

Post a Comment