Wednesday, September 29, 2021

 

Lana & Lilly Wachowski' "The Matrix" (1999)

"The Matrix is everywhere" öelduna Morpheus'e häälega - on üks paljudest quotidest filmikunsti muutnud sci-fi actionis. Neo, Trinity, Agent Smith jt legendaarsed tegelased, jahmatav action ja efektid, cool soundtrack, puhas stiil ja maailm, mida varem polnud ettekujutanud - kõik see originaalsus teeb Matrix'i filmisarja esimese filmi ületamatuks.

*****

Lana & Lilly Wachowski' "The Matrix Reloaded" (2003)

Üks esimesi kinos nähtud filme ja kuigi toona ei saanud paljustki aru, mis toimus, ei olnud see ka ülemäära tähtis, sest tegevus maruline, karakterid jätkuvalt paeluvad ning suur ekraan on suur ekraan.

****


Lana & Lilly Wachowski' "The Matrix Revolutions" (2003)

Tollase triloogia viimane osa on filmisarjadele omaselt meeldivuse skaalal viimasel kohal. Põnevust jätkus ka seal, kuigi teema pisut väsis. Pole viga, sest lõpp-punktis on see siiski kõike väärt - lõpu fight on mälestuväärne.

***

Guillermo del Toro' "Pan's Labyrinth" (2006)

Mitmeid prežtiisseid auhindu (sh 3 Oscarit) võitnud fantaasiadraama pendeldab 40'ndate Hispaania ning võlumaailma vahel. Tohutult hinnatud film, kuid minu tähelepanu kahjuks ei võitnud. Ehk ei ole del Toro fantasy world minule mõeldud?!

**

Mel Gibson'i "The Passion of the Christ" (2004)

See film oli raske vaatamine. Ühelt poolt Jim Caviezel'i tõetruu piinlemine ristilöödud Jeesusena, kus ta rippus kogu teise osa filmist suure risti küljes ahastuses. Teisalt aga seetõttu, et film ei pakkunud pinget ei kestvuse ega teema osas. 

*

Pete Docter'i jt "Monsters, Inc." (2001)

Juba 20a tagune kinohitt tollastelt "Toy Story" loojatelt, mis tõi kinodesse kõik suuremad ja väiksemad kollide-fännid. Toona ei näinud, kuid suuremana sain ka osa sellest maailmast. Nagu vahva poster reedab, tegu on lõbusa meelelahutusega kõigil, kel 'väike laps' veel sees elab.

***

Brian De Palma' "Mission: Impossible" (1996)

Ühe aegade edukaima filmiseeria esimene osa on inspireeritud samanimelisest 70'ndatel jooksnud spioonisarjast. Kes teadis, et sellest kujuneb niivõrd tulus ettevõtmine ning teeb Tom Cruise'st maailma top5 actori. Vähemalt. BDP režissöörina väga tugev. Esimene film on kahtlemata algse triloogia pärl.

****

John Woo' "Mission: Impossible II" (2000)

Film hakkab äärmiselt cooli stseeniga Grand Canyonis, taustal filmi ikooniliseks saanud tunnusmuusika. See jääb aga ka filmi kõrghetkeks, kuna eelmise filmi põnevust ja stiili kätte ei saada. "Woollik" ülepingutamine pigem segab.

***

J.J. Abrams'i "Mission: Impossible III" (2006)

Tipp-produtsent J.J. Abrams, kes samal ajal tootis ka hittseriaali "Lost", tõi kolmanda filmiga tagasi selle originaalse x-faktori, mis teises filmis kaduma läks. Tom tagasi puldis tasemel, Michelle Monaghan tšikina süda. Nauditav actionthriller.

****


Majid Majidi' "Children Of Heaven" (1997)

99'a Best Foreign Language Film kandidaat ka Oscari galal. Iraani südantlõhestav draama on audentne, otsekohene ja super saavutus näitamaks omapärast kultuuriruumi läbi loo, mille keskmes on 2 väikest last ja paar jalanõusid.

*****

No comments:

Post a Comment